Kerstkerst vieren

Het Ware Kerstverhaal: De Betekenis achter het Feest van Licht en Liefde

Kerstmis is een tijd van vreugde, samenzijn en het vieren van liefde. Maar te midden van de feestelijke versieringen, cadeaus en heerlijke maaltijden is het belangrijk om de ware betekenis van Kerstmis niet uit het oog te verliezen. Het Ware Kerstverhaal, dat zijn oorsprong vindt in eeuwenoude overleveringen, vertelt een verhaal van hoop, wonderen en onvoorwaardelijke liefde.

De Aankondiging

 

Het verhaal begint met de aankondiging aan Maria, een nederige jonge vrouw in het dorp Nazareth. De engel Gabriël verschijnt aan haar en deelt het goddelijke nieuws mee: ze zal een zoon baren, de Zoon van God. Maria, vol nederigheid en geloof, aanvaardt deze bijzondere taak met gratie. Dit moment symboliseert het begin van het grootste geschenk aan de mensheid: de geboorte van Jezus Christus.

De Reis naar Bethlehem

Jozef en Maria worden opgeroepen om naar Bethlehem te reizen om zich te laten inschrijven voor een volkstelling. Deze reis, die plaatsvond tijdens Maria’s zwangerschap, legde de nadruk op gehoorzaamheid aan de wetten van het land. Het benadrukt ook de nederigheid van het goddelijke, want de Zoon van God werd niet geboren in een paleis, maar in een eenvoudige stal.

De Geboorte van Jezus

Aangekomen in Bethlehem ontdekken Jozef en Maria dat er geen plaats is in de herberg. Daarom wordt Jezus geboren in een stal, omringd door eenvoud en de warmte van dierlijke metgezellen. Deze scène benadrukt de bescheidenheid van de komst van Christus en zijn connectie met de nederige aspecten van het menselijk bestaan.

De Boodschap aan de Herders

In de velden rond Bethlehem zijn herders aan het werk. Een engel verschijnt aan hen en brengt het goede nieuws van de geboorte van de Verlosser. Dit illustreert dat de boodschap van Kerstmis niet beperkt is tot hooggeplaatsten, maar voor iedereen is. De herders, vaak beschouwd als gewone mensen, vertegenwoordigen degenen aan wie de blijde boodschap als eerste wordt gebracht.

De Wijzen uit het Oosten

Ondertussen zien we wijzen uit het Oosten, geleid door een ster, die het pasgeboren kind komen eren. Deze wijzen, met hun geschenken van goud, wierook en mirre, vertegenwoordigen de erkenning van Jezus als koning, priester en offer. Hun reis symboliseert de universele aard van het kerstverhaal, dat alle volken en culturen omvat.

De Ware Betekenis

Het Ware Kerstverhaal gaat verder dan alleen de historische gebeurtenissen. Het herinnert ons eraan dat Kerstmis draait om liefde, hoop en de mogelijkheid van een nieuw begin. Jezus’ komst op aarde symboliseert de belofte van verlossing en bevrijding van zonden. Het is een periode van reflectie, waarin we stilstaan bij de diepere betekenis van ons eigen leven en de impact die we hebben op anderen.

kerstfeest
kerst decoratie

Dus, te midden van de feestelijkheden, laten we niet vergeten waar Kerstmis echt om draait. Laten we de geest van nederigheid, liefde en vrijgevigheid koesteren. Het Ware Kerstverhaal herinnert ons eraan dat de grootste geschenken niet altijd in glanzend inpakpapier zitten, maar in de eenvoudige en oprechte uitdrukkingen van liefde en mededogen. Laten we deze kerstperiode gebruiken om te delen, te geven en vooral lief te hebben, want dat is de ware betekenis van Kerstmis.

Hoe maak ik er een mooi kerstfeest van

Een mooie kerst creëren vereist een combinatie van warmte, gezelligheid, aandacht voor anderen en een vleugje magie. Hier zijn enkele elementen die je kunt overwegen om een prachtige kerst te beleven:

1. Liefde en Samenzijn

 • Familie en vrienden: Kerst draait om samen zijn met dierbaren. Plan tijd met familie en vrienden, zowel persoonlijk als virtueel als dat nodig is.
 • Liefdevolle sfeer: Creëer een omgeving van liefde en begrip, waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt.

2. Feestelijke Decoraties

 • Kerstboom: Versier een kerstboom met lichtjes, ornamenten en misschien zelfgemaakte decoraties voor een feestelijke sfeer.
 • Kaarsen en lichten: Verlicht je huis met kaarsen, lichtslingers en kaarsenstandaarden voor een warme gloed.

3. Tradities en Rituelen

 • Kersttradities: Omring jezelf met geliefde kersttradities, of het nu gaat om het zingen van kerstliederen, het kijken naar kerstfilms of het bereiden van speciale gerechten.
 • Adventskalender: Tel af naar kerst met een adventskalender om de anticipatie op te bouwen.

4. Cadeaus en Vriendelijkheid

 • Doordachte geschenken: Overweeg de interesses en behoeften van anderen bij het selecteren van cadeaus. Het gaat niet altijd om de prijs, maar om de attentie.
 • Vrijgevigheid: Doe iets vriendelijks voor anderen, zoals vrijwilligerswerk of het delen van maaltijden met mensen die het minder hebben.

5. Heerlijk Eten en Drinken

 • Feestelijke maaltijden: Bereid heerlijke gerechten die passen bij de feestelijke sfeer. Denk aan traditionele kerstgerechten of creëer je eigen culinaire tradities.
 • Warme dranken: Serveer warme chocolademelk, glühwein of een andere favoriete feestdrank.

6. Muziek en Entertainment

 • Kerstmuziek: Speel kerstliederen die passen bij de sfeer. Het kan zowel traditionele als moderne muziek zijn.
 • Films en spelletjes: Plan tijd voor gezamenlijk entertainment, zoals het kijken van kerstfilms of het spelen van gezelschapsspellen.

7. Reflectie en Dankbaarheid

 • Momenten van bezinning: Neem de tijd om te reflecteren op het afgelopen jaar en sta stil bij de positieve momenten.
 • Dankbaarheid uiten: Deel waar je dankbaar voor bent en moedig anderen aan hetzelfde te doen.

8. Vrede en Vriendelijkheid

 • Vrede verspreiden: Verspreid een boodschap van vrede en begrip, niet alleen binnen je huis, maar ook naar de bredere gemeenschap.
 • Vriendelijkheid: Laat vriendelijkheid en mededogen de leidraad zijn in je handelingen en interacties.

Door deze elementen te omarmen, kun je een betekenisvolle en mooie kerst creëren waarin de nadruk ligt op liefde, verbondenheid en het koesteren van waardevolle momenten. Voor kerst decoraties bezoek onze winkel.Winkel

Door Epifaan

Een "epifaan moment" is een term die verwijst naar een persoonlijke of specifieke betekenis die iemand aan een bepaalde gebeurtenis of ervaring heeft gegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.