Recente ontwikkelingen op het gebied van gezondheid in Nederland
Verontreinigingen gevonden in cannabis uit Nederlandse coffeeshops
Uit een onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat cannabis uit Nederlandse coffeeshops mogelijk besmet is met schadelijke stoffen zoals pesticiden, lood en bacteriën.
- In 105 onderzochte monsters bleek een vijfde microbiologische verontreinigingen te bevatten, waaronder Staphylococcus aureus.
- Ongeveer een derde van de monsters bevatte sporen van pesticiden.
- Eén hasjmonster bevatte bijna zes keer de toegestane hoeveelheid lood.
Deze bevindingen worden meegenomen in een experiment dat in april start. Hierbij zullen coffeeshops in 10 gemeenten gereguleerde cannabis verkopen van erkende telers, om illegale toevoer en vervuiling tegen te gaan.
WHO en Nederland versterken samenwerking op het gebied van klimaat en gezondheid
In oktober 2024 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) haar strategische samenwerking met Nederland vernieuwd om de groeiende impact van klimaatverandering op de volksgezondheid aan te pakken.
- Nederland heeft €500.000 beschikbaar gesteld om de veerkracht van gezondheidszorgsystemen tegen klimaatverandering te verbeteren.
- De samenwerking richt zich op duurzame zorg en het betrekken van partners bij klimaatactie.
Digitale technologie verbetert patiëntgerichte zorg in Nederland
Het Radboudumc in Nijmegen heeft innovatieve digitale zorgoplossingen geïmplementeerd om de patiëntbeleving te verbeteren.
- Sinds 2022 worden VR-headsets gebruikt om ontspanning en afleiding te bieden aan patiënten tijdens ziekenhuisopnames.
- Tablets en smartphones stellen patiënten in staat om hun omgeving aan te passen, zoals verlichting en gordijnen.
Recente adviezen van de Gezondheidsraad van Nederland
De Gezondheidsraad heeft verschillende nieuwe adviezen uitgebracht:
- Kader voor biologische grenswaarden op de werkplek (25 februari 2025): Wetenschappelijk beoordelingskader ontwikkeld om werknemers te beschermen tegen gevaarlijke stoffen.
- Screening op ernstige gecombineerde immuundeficiëntie (SCID) bij pasgeborenen (20 februari 2025): Raad adviseert om de hielprikscreening nog niet uit te breiden en eerst meer onderzoek te doen.
- Rijgeschiktheid na een psychose (19 december 2024): Personen die een psychose hebben gehad, kunnen na zes maanden zonder symptomen onder voorwaarden rijgeschikt worden verklaard.
Deze ontwikkelingen laten zien hoe Nederland blijft werken aan de volksgezondheid, patiëntenzorg en veiligheid van de bevolking.